-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Gülbank çekmek

Gülbank, bülbülün güle şakıması anlamındadır.

Toplu halde dua edip yakarmaya, tekbir ve tehlil etmeye "gülbank çekmek" denir.


Osmanlı'da mehter takımı gülbank çekmiştir. Mehterin iki çeşit gülbankı vardır. Bunlardan biri olağan günlerde "Eyyâm-ı âdiye Gülbankı" adıyla okunan, diğeri ise ordu sefere çıkarken okunan "Cenk Gülbankı" dır. Mehteran başının gülbank çekmek için üzerine çıktığı bir taş vardır. Buna "gülbank taşı" denir.


Aynı şekilde Mevlevi ve Bektaşi dervişleri zikre başlarken yahut bitirirken gülbank çekerler. "Vakt-i şerif hayrola. Hayırlar fethola. Şerler def ola…" şeklinde dua ile başlar ve Allah'a hamd, ve Resulü'ne salat ile devam ederler.


Bazı tarihi camilerde müezzinler ezan okunduktan sonra ilk sünnetin ardından gülbank çekerler. "Hz. Rasûl-i Ekrem ve Nebiyy-i Muhterem… Efendimiz Hazretleri'nin, mübârek, rûh-i saâdetlerine salâvât-i şerîfe getirenlerin âhir ve âkıbetleri hayrolaaa.." şeklindedir.


Bütün gülbankların ortak yönü Allah'a hamd ve Hz. Resul-i Ekrem Efendimize salat ü selamdır..

Bu Haberi Paylaş:

Diğer Haberler

Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

App Store Google Play

RADYO TURKUVAZ

04 Haziran 2025, Çarşamba
  • 07:00Uğur'la Güne Merhaba
  • 10:00Gönül Dostu Füsun
  • 12:00Hilal Özgani ile Sosyal Hayat
  • 14:00Utku'yla İstekler
  • 17:00Hopdedik Ayhan Show

Namaz Vakitleri

  • İmsak
  • Güneş
  • Öğle
  • İkindi
  • Akşam
  • Yatsı
AYET, HADİS, SÖZLER

Allah'ın izni olmadıkça hiçbir kimseye öl mek yoktur. (Ölüm) belirli bir süreye göre yazılmıştır. Kim dünya menfaatini dilerse, kendisine ondan veririz. Kim de ahiret sevabını isterse ona da ondan veririz. Biz şükredenleri mükafatlandıracağız.

Âl-i İmrân Suresi 145. Ayet
BİZE ULAŞIN